Nieuws

Image
Interviewen online

Online interviewen

Tijdens de corona-epidemie zijn velen verplicht thuis te werken. Dit heeft uiteraard grote impact op de uitvoering van audits. Zeker als interviews de belangrijkste ontsluitingstechniek zijn, zoals bij audits naar gedrag en cultuur meestal het geval is. Het eerste waaraan wordt gerefereerd als je auditors vraagt naar het grootste verschil tussen online en offline interviewen is het non-verbale gedrag. Toch valt dat wel mee. Als de camera-opstelling en belichting van jou en de geinterviewde goed zijn, kan je ook de non-verbale signalen gemakkelijk oppikken. In de praktijk valt op dat juist die opstelling en belichting niet goed zijn. Hier volgen enkele tips:

  • Plaats je camera op ooghoogte (bijvoorbeeld een paar boeken onder je laptop). Zorg dat je vanaf je middel in beeld bent.
  • Zorg voor belichting van voren. Een bureaulamp naast je scherm kan al voldoende zijn.
  • Instrueer je gesprekspartner om dezelfde maatregelen te nemen. Je kunt bijvoorbeeld als auditafdeling een beknopte instructie maken en die bij iedere uitnodiging meesturen.

Tijdens de (online) training Interviewen Online bespreken we nog heel veel andere tips en trucks om ook in deze tijd kwalitatief goede informatie te verzamelen door online te interviewen.